FAQ – Vanliga frågor om utbildning
Under FAQ – Vanliga frågor om utbildning har vi samlat flera utav våra vanligaste frågor rörande utbildning hos oss på Grönlunds yrkesutbildningar.
Hittar du inte svaret på just din fråga nedan så tveka inte på att kontakta oss direkt!
YKB
Finns det möjlighet att läsa YKB fortbildning på helgen?
YKB Fortbildning genomförs oftast under vardagar men vi kör även vissa delkurser under helger. Besök Öppna kurser för att se kommande utbildningar nära dig.
Vad kostar det att gå en YKB fortbildning?
Priset på en fortbildning varierar lite mellan orter så för att få aktuellt pris för en delkurs och information om vad som ingår i priset kontakta din föredragna utbildningsort.
Vad är det för skillnad på YKB grundutbildning och fortbildning?
YKB grundutbildning behöver man gå om man tagit C eller D-kort nyligen och vill arbeta med att köra lastbil eller buss yrkesmässigt. YKB fortbildning är till för de som redan har ett YKB och måste förnya det. Vill du veta mer om skillnaderna på YKB så kan du läsa mer under Våra utbildningar
Måste jag ha ett YKB för att köra lastbil/buss?
Av (SFS 2007:1157) lag om yrkesförarkompetensbevis framgår det att lagen ska tillämpas på förare som utför gods- eller persontransporter på väg med fordon som kräver körkortsbehörigheten C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE. I lagen finns också vissa undantag, därför kan det ibland vara svårt att tolka huruvida man måste ha ett YKB. Är man osäker bör man kontakta Transportstyrelsen och ta reda på vad som gäller för just dig.
Körkort
Hur mycket kostar det att ta ett C-körkort?
Hur mycket det kostar att ta ett C-körkort eller någon annan körkortsbehörighet beror på många olika faktorer. Då det inte går att veta hur många körlektioner, kunskapsprov eller körprov det krävs innan just du har klart din behörighet så går det inte riktigt att säga vad det kommer att kosta. Vi har däremot flera smarta paketlösningar vilket gör det lättare för dig att få en bild av vad det skulle kunna kosta. Ta kontakt med ditt närmaste Grönlunds-kontor för ta del av våra paketlösningar och priser.
Vad är skillnaden på C1 och C-körkort?
Skillnaden på C1 och C är flera saker. Med C1-behörighet får man köra en sk. medeltung lastbil som väger mer än 3500 kg men får inte överstiga 7500 kg. Med C-behörighet kan du köra både medeltung last och en tung lastbil utan viktgräns. En annan skillnad är att körkortsåldern för C1 är 18 år och för C är körkortsåldern 21 år *.
* Om du utbildar dig till yrkesförare (yrkesförarkompetens) kan du övningsköra och ta körkort för tung lastbil eller buss vid en tidigare ålder.
Kan man ta C-körkort som intensivutbildning hos er?
Vi har ingen specifik takt för körkortsutbildning hos oss. Det är något som du och din utbildare planerar tillsammans. Vill man ta sitt körkort snabbt så kan man det och vill man ta det lite lugnt kan man det också.
Går det att ta körkort utan att kunna svenska? (Is it possible to get a driving license without speaking or reading Swedish?)
Trafikverket skriver såhär om kunskapsprov ”- Om du inte kan tala eller förstå svenska, och inte kan läsa något av de språk som teoriprovet finns översatt till, kan du ansöka om att göra teoriprovet med tolk.” Så visst finns det möjligheter att ta körkort utan att prata svenska. Det är dock väldigt viktigt att du och din trafiklärare förstår varandra. Om trafikläraren bedömer att språkbarriären utgör en fara vid övningskörning kommer trafikläraren att avbryta lektionen!
Trafikverket writes this about the knowledge test ”- If you can’t speak or understand Swedish, and can’t read any of the languages to which the theory test is translated, you can apply to take the theory test with an interpreter.” So, of course there are opportunities to get a driver’s license without speaking Swedish. However, it’s very important that you and your traffic instructor understand each other. If the traffic instructor sees that the language barrier constitutes a danger during your practice driving, the traffic instructor will then stop the lesson!
Utbildning
Vart kan jag se kommande utbildningar?
Under Öppna kurser kan du se kommande utbildningar nära dig.
Hur bokar jag en utbildning?
Anmäl dig till en utbildning genom att ringa oss eller maila oss.
När börjar min utbildning och hur lång är den?
Om du är intresserad av kurser hos oss som vi erbjuder utanför vårt samarbete med Arbetsförmedlingen ber vi dig att kontakta oss lokalt. Då kan vi svara på när vi har nästa utbildningstillfälle av just den utbildning du är intresserad av. kontakta oss på våra lokala Grönlunds-kontor genom att maila till [ort]@gronlunds.se/ du kan också besöka Våra orter för komma till varje ortssida för ytterligare kontaktvägar.
Vi individanpassar majoriteten av våra utbildningar varför det är svårt att ge direkta utbildningstider, det beror bl.a. på varje deltagares tidigare erfarenhet, förutsättningar och behov, när du är i kontakt med oss angående din utbildning lägger vi tillsammans upp mål och en plan för hur och när du kan bli klar. Vi kan därför inte ge en generell utbildningstid.
Arbetsmarknadsutbildning
Utbildning via Arbetsförmedlingen?
Vi genomför löpande arbetsmarknadsutbildningar på uppdrag av Arbetsförmedlingen i stora delar av Sverige. Besök vår sida Arbetsmarknadsutbildning för mer information om arbetsmarknadsutbildning via arbetsförmedlingen.
När börjar min arbetsmarknadsutbildning och hur lång är den?
Om du är intresserad av eller anvisad till en utbildning hos oss via Arbetsförmedlingen (Yrkesförare buss och lastbil) ber vi dig kontakta din lokala handläggare för tidpunkten för en eventuell utbildningsstart.
Rikttiden för yrkesförarutbildning lastbil är ca. 28 veckor och för yrkesförarutbildning buss är rikttiden ca. 20 veckor. Observera att den exakta utbildningstiden kan avvika från rikttiden baserat på varje deltagares tidigare erfarenhet, förutsättningar och behov.